Wanneer je gaat scheiden, dan komt er veel op je af. Je hebt tijdens zo’n scheiding dan ook te maken met heftige emoties. Daarnaast moet er ook nog heel veel geregeld worden. Hier op focussen kan lastig zijn aangezien er heel wat gebeurt. Het is dan ook belangrijk om overal aan te denken en goede afspraken te maken. In deze blog gaan we het over de aanpak tijdens een echtscheiding.
Afspraken maken
Er valt veel te regelen wanneer je wilt scheiden. Het is dan ook het beste om afspraken te maken met jouw partner. Zoals afspraken over de kinderen en de woning. Jullie spullen moeten ook verdeeld worden. Hoe je deze moet verdelen hangt af of je bent getrouwd in gemeenschap van goederen of niet. Wanneer je er niet met je partner uitkomt kan je een mediator inschakelen. Deze persoon is onpartijdig en zal jullie helpen met het maken van een eerlijke verdeling. Wanneer het niet lukt om via een mediator afspraken te maken schakel je een echtscheidingsadvocaat in. Zo een advocaat komt op voor wat jij wilt en zal onderhandelen met de advocaat van jouw partner.
Vraag een echtscheiding aan
Wanneer je een echtscheiding wilt aanvragen, heb je een advocaat nodig. Deze kan eenzijdig of gemeenschappelijk zijn. Als je een gemeenschappelijk verzoek wilt indienen, heb je met of zonder een mediator afspraken gemaakt met jouw partner. De advocaat zal deze afspraken in een formulier zetten. Hij zal bij de rechtbank namens jou en je partner een echtscheiding aanvragen. Mocht je er niet uitkomt met de afspraken, dan kan je een eenzijdig verzoek indienen. De echtscheiding wordt dan aangevraagd door jouw advocaat. Voordat hij dit kan doen stelt hij een verzoekschrift op, deze levert hij in. De advocaat van jouw partner kan hier ook op reageren. Als de rechtbank bezig is kan de rechter vragen stellen. Met de uitkomst van deze zitting kan je het totaal oneens mee zijn.
Hoger beroep
Wanneer je het niet eens bent met de uitspraak, bijvoorbeeld met de beslissing over de omgang met kinderen. Dan kan je in hoger beroep gaan. Hier is ook een advocaat verplicht.
Recente reacties